петък, 3 октомври 2008 г.

Направи добро дело - накарай някого да се усмихне


Фондация Харви Белл Светът на Усмивкае създадена през 2001 г. в чест на името и паметта на Харви Белл,художникът, който през 1963 г. в град Лорчестър,Мaсачузетс нарисувал международният символ на добрата воля,усмихнатото лице.Емотикона която всеки от нас ползва всеки ден многократно.Харви Белл повярвал, че всеки един от нас има способността да
се направи положителна разлика този свят и живеел според това сиубеждение. Той знаел, че всяко усилие за подобряване на света,без значение колко е малко е напълно оправдано.Той разбира силата на усмивката и малкият жест да я дарим на някой и създава малката жълта усмихната физиономика която с времето придобива формата на емотиконата позната ни днеска.
Първият Световен ден на усмивката се е състоял в град Лорчестър,Масачузетс на 1 октомври, 1999г.Държавни и местни официални лица се събрали и прочели прокламация в подкрепа на денят.В последствие прокламацията била прочетена и в Конгреса на Съединените щати и станала част от официалните документи,репортажи и процедури на американския Конгрес.При прочитане на прокламацията децата в месните училища създали картички с усмивки които били разпратени в месните болници и социални домове за да накарат хората там да се почустват малко по щастливи и да се усмихнат.Събитието се превръща в национална и международна новина и от тогава Всеки първия петък на месец октомври се отбелязва като
Международен ден на усмивката (World Smile Day).Основно мото на денят е "Направи добро дело - накарай някого да се усмихне" ("Do an act of kindness. Help one person smile.")
И така днес отново е Октомври и отново е Петък.Първият петък на месец Октомври.Нека всеки независимо колко му е натоварено да се усмихва колкото може повече и да направи всичко по силите се да накара поне още един човек до него да се усмихне.

Няма коментари: