четвъртък, 24 януари 2008 г.

Манията за чай



Изморихте ли се от безкрайните чаши с кафе? Писна ли ви от сладките и цветни газирани безалкохолни? Загубиха ли действието си енергийните напитки? Значи може би е време да се обърнете към друг вид освежаваща течност - чая.
Чаша чай, моля
След водата, чаят представлява втората по популярност напитка на земята, но в Северна Америка винаги е бил засенчван от кафето. През 2003 г. консумацията на кафе в САЩ е превишавала тази на чая 2 и половина пъти, но според последните изследвания пазарът на чай в САЩ през 2003 г. възлиза на $5.1 милиарда $, но до 2010 година ще се удвои до 10 милиарда.
А какво е положението с кофеина в чая?
Е, да - чаят действително съдържа кофеин, въпреки че количествата му са много по-ниски, отколкото тези в кафето. Но нека първо изясним какво наистина представлява чаят.
Чаят е запарка от листа китайския чаен храст (Camellia sinensis). Консумира се горещ или студен. Хората често (и неправилно) наричат чай други напитки, които наподобяват вкуса му като например тизан (познат също и като билков чай), йерба мате и ройбос.
Чаят, добиван от китайският чаех храст има хиляди разновидности, които можем да разделим на 4 групи - черен, зелен, оолонг и бял.
Другите 2 вида - жълт и pu-erh - са изключително редки и обикновените любители на чай вероятно никога няма да попаднат на тях.
Различията между отделните видове чай се дължат на различната преработка, на която се подлагат листата след брането им - механична обработка, ферментация и сушене.
Съдържанието на кофеин в чая варира в зависимост от множество фактори, които включват вида на чая, времето на запарването му и температурата на водата. По-надолу е посочено количеството на това вещество в различните разновидности чай.
Сериозните любители на чая предпочитат да не използват фабричните пакетчета, а да оставят листенцата свободно да плуват във водата, за да могат да отделят целия си аромат. Чайовете, продавани на листенца, са по-качествени и скъпи отколкото пакетираните.
Да поговорим за чая
Видовете чай са многобройни. За няколко от най-популярнитепредлагаме описание на вкуса, информация за съдържанието на кофеин (за чаша) и идея как да ги пием.
Черен чай
Какъв е вкусът му: Малцов, силен
Съдържание на кофеин: 45 mg
Как да го пием: С мляко или сметана, захар или мед и с резенче лимон.
Ако поръчате чай в някой обикновен ресторант, вероятно ще ви донесат пакетче черен чай. Чаеният храст, от който се получава той расте предимно в Индия, Китай и Шри Ланка. Листата му подлежат на по-продължителна обработка и ферментация, на което се дължи и тъмния му цвят. Съдържанието на кофеин в черните чайове е сравним с този на кафето (60-135 mg) и колата (35-45 mg).
Ето и някои данни за другите разновидности чай: зелен, оолонг, бял и чай с плодови добавки, както и тизан, йебра мате и ройбос.
Зелен чай
Какъв е вкусът му: Тръпчив
Съдържание на кофеин: 20 mg
Как да го пием: Чист или леко подсладен.
Напоследък зеленият чай е много модерен заради здравословните си качества. Тук процесът на обработка на листата е най-кратък. Съдържанието на кофеин в зеления чай е ниско, а любопитно изключение представлява т.нар. "matcha" - прахообразния чай, който се използва в японските Чаени церемонии и съдържа повече кофеин отколкото кафето.
Чай Оолонг (Oolong)
Kакъв е вкусът му: Комплексен, с леки плодови нотки
Съдържание на кофеин: 30 mg (варира в зависимост от обработката)
Как да го пием: Чист или леко подсладен.
Този чай е фаворит на повечето любители на напитката. Растението се отглежда главно в Китай и Таиван. Чаят оолонг има много разновидности, и вкусът му варира от наподобяващ зелен чай до по-силния аромат на черния чай.
Бял чай
Какъв е вкусът му: С лек плодов аромат
Съдържание на кофеин: 15 mg
Как да го пием: Чист.
След голямата шумотевица около здравословните качества на зеления чай, пазарът ни запозна с непознатия за повечето от нас бял чай и ни го представи като още по-полезен за здравето елексир. Подобно на зеления чай, тук обработката е минимална - няма механична преработка или ферментационни процеси. Белият чай се приготвя от пъпките и най-свежите млади листенца на чаения храст. Това го прави почти прозрачен на цвят, както и един от най-ценните сортове.
Чай с плодови/растителни добавки
Какъв е вкусът му: Вкусът му варира в зависимост от разновидноститеl
Съдържание на кофеин: 15-60 mg
Как да го пием: Чист или с мляко или сметана, захар или мед или с резенче лимон.
За обогатяване на вкуса на чая се използват много субстанции. Най-разпространени са различните видове плодови есенции, а други варианти са цветчетата на жасминовия храст и хризантемите, които широко се използват в китайските и японски ресторанти.
Тизан (Tisane)
Какъв е вкусът му: Вкусът му варира в зависимост от разновидноститеl
Съдържание на кофеин: 0 mg
Как да го пием: Чист или с мляко или сметана, захар или мед или с резенче лимон.
Тази разновидност по-често се нарича билков чай, но обикновено в нея не се съдържа истински чай. Практически тук може да се използват всевъзможни видове растения, запарени в гореща вода. Някои от най-известните търговски марки включват лайка, мента и плодиве.

Йерба мате (Yerba mate)
Какъв е вкусът му: Землист
Съдържание на кофеин: Варира в широки граници
Как да го пием: Чист или с мляко или сметана, захар или мед или с резенче лимон.
Йерба мате е билкова напитка, разпространена в някои райони в Южна Америка. Обикновено се счита, че този вуд не съдържа кофеин, но това не е вярно. Съдържанието му варира в широки граници в зависимост от начина на приготовлението му. За видовете, които се продават в пакетчета, съдържанието на кофеин е колкото в зеления чай. Традиционното пиене на йерба мате е колективно преживяване, при което листенцата се изсипват в кратунка с гореща вода и участниците пият получената течност с помощта на метална тръбичка (bombilla).
Ройбос
Какъв е вкусът му: Подобен на слаб черен чай
Съдържание на кофеин: 0 mg
Как да го пием: Чист или с мляко или сметана, захар или мед и/или лимон.
Заради наситения си червен цвят понякога го наричат и червен чай. Ройбосът е известен като напитка, полезна за здравето.
Чай за всеки
Страстните любители и познавачи на чая биха заявили, че всичко, което споменахме дотук е само върхът на айсберга и целият живот няма да ви стигне, за да узнаете всичко за ароматната освежаваща напитка. Но, като се замислиш, има къде-къде по-лоши начини да прекарваш свободното си време.

П.п Статията е препечатка от
Тук

1 коментар:

Bloodymirova каза...

Обожавам черен чай с мляко. По принцип си имам ритуал с чаша чорба сутрин (разбирай кафе с мляко, какао и мед), но може би ще почна пак да разнообразявам с черен чай.